Αιγοπροβατοτροφία: Τα οφέλη παραγωγού από την κινητικότητα της γαλακτοβιομηχανίας

Share:

Η κινητικότητα της γαλακτοβιομηχανίας για αιγοπρόβειο γάλα και τα οφέλη που αφήνει σε παραγωγούς. Η βελτίωση των όρων αγοράς στο αιγοπρόβειο γάλα είναι δεδομένη, όπως σε ανοδικό κανάλι κινούνται, ειδικά µετά την πανδημία και οι τιμές των τυριών και κυρίως της Φέτας, η οποία αποτελεί ως γνωστόν την ατμομηχανή των τυροκομικών προϊόντων που παράγει η χώρα και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Σηµειωτέον ότι οι διεθνείς αναλύσεις κάνουν λόγο για αύξηση της προτίμησης των καταναλωτών στα παραδοσιακά – φυσικά τυριά, τα οποία αποτελούν το 80% της παγκόσμιας αγοράς και των οποίων η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,5% την προσεχή πενταετία. Την ίδια ώρα, η αγορά του μεταποιημένου τυριού επιβραδύνεται από τη στιγμή που οι καταναλωτές στρέφονται προς τα καθαρά συστατικά και τα «πραγματικά τρόφιμα», εξέλιξη που επηρεάζει ανάλογα τις κινήσεις της βιομηχανίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και καθώς δείχνει να έκλεισε για τα καλά η πόρτα των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, τουλάχιστον για την παραγωγή Φέτας, οι µμεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς, κινούνται όλο και πιο δραστήρια προς ανεύρεση των απαραίτητων ποσοτήτων πρώτης ύλης, χωρίς να υπολογίζουν τόσο πολύ τις αποστάσεις και το μεταφορικό κόστος. Άλλωστε, η τεχνολογία επιτρέπει πλέον τη μεταφορά του γάλακτος µε ασφάλεια από τη στάνη µέχρι τους προορισμούς παρασκευής των τυριών, επομένως, αυτό που μετράει είναι η δυνατότητα της κάθε βιομηχανίας να δώσει το κάτι παραπάνω ώστε να δελεάσει τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, εκεί όπου η διάθεση γίνεται συλλογικά.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα, µε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η συμφωνία που έχουν συνάψει τον τελευταίο καιρό τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΟΛΥΜΠΟΣ) µε την Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων της Ηπείρου (ΕΑΣ Ιωαννίνων), προσφέροντας στους τελευταίους αύξηση µέχρι και 20 λεπτών στην τιμή αγοράς του γάλακτος.

Αποδίδει η συνεργασία Ηπειρωτών με Όλυμπος

Αιγοπροβατοτρόφοι του Γ.Α.Σ Ιωαννίνων είδαν την τιμή για το προϊόν τους να ενισχύεται από τη συνεργασία με την Όλυμπος ως και 20 λεπτά για το πρόβειο και 17 λεπτά για το γίδινο. Ιδιαίτερα επωφελής αποδεικνύεται για τα περίπου 70 µέλη της ομάδας παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων και αιγοτρόφων του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, η συνεργασία που σύναψε η οργάνωσή τους στην τρέχουσα γαλακτική περίοδο µε τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, σε σημείο ώστε να προκύπτει ενδιαφέρον κι από άλλους ανεξάρτητους κτηνοτρόφους για να ενταχθούν στο συνεργατικό σχήμα.

Σύμφωνα µε τους όρους της ισχύουσας συμφωνίας για το πρόβειο γάλα από συμβατική εκτροφή η τιμή διαμορφώνεται στα 93 λεπτά το κιλό και φτάνει το 1 ευρώ το κιλό για το βιολογικής προέλευσης, ενώ αντίστοιχα στο κατσικίσιο γάλα, το συμβατικής εκτροφής πληρώνεται 58 λεπτά ανά κιλό και το βιολογικής µε 65 λεπτά.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ορισμένοι αιγοπροβατοτρόφοι είδαν την τιμή που απολαμβάνει το προϊόν τους να ενισχύεται µέχρι και 20 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα και µε 17 λεπτά το κιλό στο γίδινο σε σχέση µε ό,τι ίσχυε στην προηγούμενη συνεργασία της οργάνωσης», ανέφερε στην Agrenda ο Χρήστος Βούλγαρης, υπεύθυνος γεωπόνος της ομάδας παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων και αιγοτρόφων του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων, υπενθυμίζοντας ότι «κατά τη συνεργασία µας µε τη ∆ωδώνη, η τιμή στο πρόβειο γάλα για τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών έπαιζε από τα 75 λεπτά το κιλό έως τα 86 λεπτά το κιλό και το γάλα λογιζόταν ως συμβατικής προέλευσης ακόμη και αν ήταν βιολογικής».

Η υψηλότερη τιµή στο γάλα, ωστόσο, δεν ήταν ο µόνος λόγος, για τον οποίο η ομάδα παραγωγών αποφάσισε να κάνει δεκτή την πρόταση της Όλυμπος. «Μέτρησε, επίσης, το γεγονός ότι το γάλα αν προέρχεται από βιολογική εκτροφή πληρώνεται µε διαφορετική τιµή από το αντίστοιχο της συμβατικής, το ό,τι η εξόφληση του κάθε µήνα που κλείνει, γίνεται στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου, αλλά και επειδή το κόστος για την εισκόµιση, το οποίο υπολογίζεται από 5 έως 8 λεπτά το κιλό, λόγω της μορφολογίας του εδάφους στα Γιάννενα, το επωμίζεται εξ ολοκλήρου η Όλυμπος. Άρα µιλάµε για ένα πακέτο πλεονεκτημάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης.

Παρά τη συγκριτική υπεροχή της πρότασης της «Όλυμπος», πάντως και πάλι η απόφαση αλλαγής «στέγης», δεν έγινε αβασάνιστα. «Πριν πάµε να μιλήσουμε µε άλλους, εξαντλήσαμε τις πιθανότητες συνεργασίας µε τις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες αλλά δεν κατέστη δυνατό. Στη ∆ωδώνη, χαρακτηριστικά µου ανέφεραν ότι δεν συζητούν µε το συνεταιρισµό και ότι θέλουν να έχουν επαφές µε τους παραγωγούς ξεχωριστά», εξηγεί ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων, Θεοχάρης Λιούρας, απαντώντας, έµµεσα και σε όσους στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων έσπευσαν ελαφρά τη καρδία να ψέξουν τη συμπεριφορά της Ομάδας και του Συνεταιρισμού.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης µας είπε, ακόμη, ότι οι αποφάσεις του και εκείνες της ομάδας παραγωγών προβατοτρόφων και αιγοτρόφων, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων, υπαγορεύονται µόνο από το συμφέρον των µελών τους.

Συµπόρευση µε καλύτερους

«Όποια γαλακτοβιομηχανία έρθει µε καλύτερους όρους συνεργασίας, µε αυτή θα πορευτούμε», ανέφερε ο κ. Λιούρας αποκαλύπτοντας πως ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου η ομάδα παραγωγών του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων συζητά και µε άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους κόλπους της. Τις επαφές επιβεβαίωσε και ο κ. Βούλγαρης, λέγοντας πως έχουν υποβληθεί αιτήματα από 50 αιγοπροβατοτρόφους του νομού, για να γίνουν µέλη της Ομάδας Παραγωγών μέσα στο επόμενο δίμηνο, αφού λήξουν οι τρέχουσες συμβάσεις τους. Αυτή τη στιγμή τα υφιστάμενα 70 µέλη της Ομάδας έχουν συνολικό ζωικό κεφάλαιο της τάξης των 14.000 αιγοπροβάτων και παράγουν περίπου 1.700 τόνους γάλα (900 τόνοι από συμβατικές εκτροφές, 800 τόνοι από βιολογικές. Με τα υπό ένταξη µέλη που έχουν γύρω στα 8.000 αιγοπρόβατα, θα προστεθούν περίπου 1.000 τόνοι γάλακτος. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις εκτροφές µας βιολογικές, γιατί έχουμε πρόταση από την Όλυμπος να διπλασιάσουμε τις υφιστάμενες ποσότητες βιολογικού γάλακτος» είπε ο κ. Βούλγαρης.

Σε Θεσσαλία και Ιόνιο πιο υψηλές τιμές παραγωγού

Με µέση τιµή στα 0,84 λεπτά το κιλό για το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας πληρώθηκαν οι 39.435 κτηνοτρόφοι της χώρας για το πρόβειο γάλα που παρέδωσαν το 2020 στις γαλακτοβιοµηχανίες. Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα εστιασμένα ανά περιφέρεια, δείχνουν ότι οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και του Ιονίου πληρώθηκαν τις υψηλότερες τιμές για τις εισκοµίσεις γάλακτος, στα 0,90 ευρώ σχεδόν και 0,92 ευρώ αντίστοιχα, µε τους Θεσσαλούς να παραδίδουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες, στα 156,28 εκατ. κιλά πρόβειου γάλακτος, από συνολικά 5.328 παραγωγούς.

Το µμεγαλύτερο και µε διαφορά πλήθος κτηνοτρόφων εντοπίζεται στις περιφέρειες ∆υτικής Ελλάδας µε 8.067 δηλωμένους παραγωγούς και στην Κρήτη µε 7.005 παραγωγούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόκλιση των παραγόμενων ποσοτήτων μεταξύ των περιφερειών ∆υτικής Ελλάδας, Κρήτης και Θεσσαλίας όπου και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της χώρας, µε τις παραδόσεις των πρώτων να ανέρχονται για το 2020 σε 129,22 εκατ. κιλά πρόβειου γάλακτος, ενώ οι Κρητικοί παραδίδουν 54,42 εκατ. κιλά, όσα περίπου και οι 3.831 κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.

Οι χαµηλότερες τιµές στους κτηνοτρόφους των αποµακρυσµένων νησιών

Για την ίδια περίοδο, από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές τις πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι από τα απομακρυσμένα νησιά του νοτίου Αιγαίου και των Κυκλάδων, µε µέση τιµή στα 0,78 ευρώ το κιλό, όσα περίπου και οι Κρητικοί (0,7898 ευρώ). Στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρας οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, πληρώθηκαν µε µέση τιμή στα 0,82 ευρώ το κιλό, στην Κεντρική Μακεδονία µε 0,85 ευρώ το κιλό και στην Ήπειρο µε 0,84 ευρώ το κιλό.

Ανά νομό, η µμεγαλύτερη παραγωγή εντοπίζεται στη Λάρισα µε 95,3 εκατ. κιλά και µέση τιμή παραγωγού στα 0,90 ευρώ, ενώ ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία µε 64,5 εκατ. κιλά και η Λέσβος µε 41,3 εκατ. κιλά και µέση τιμή τα 0,79 ευρώ το κιλό.

∆έκα λεπτά πάνω το γίδινο στη Θεσσαλία

Για το 2020, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ καταγράφουν επίσης µέση τιμή γίδινου γάλακτος στα 0,54 ευρώ το κιλό για 15.047 παραγωγούς, εκ των οποίων οι βρίσκονται στη Λέσβο (1.414), τη Λάρισα (1.116) και την Αχαΐα (1.215). Ανάμεσα σε αυτές τις τρεις περιοχές, τις υψηλότερες τιµές πληρώθηκαν οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι στα 0,58 ευρώ το κιλό, ενώ στη Λέσβο και την Αχαΐα οι µέσες τιµές διαμορφώνονται στα 0,46 και 0,48 ευρώ το κιλό αντίστοιχα. Από µια συγκριτική ανάλυση ανάμεσα στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου προκύπτει ότι κατά την τελευταία πενταετία βάσει τιμών ΕΛΟΓΑΚ οι μονάδες παραλαβής γάλακτος στη Θεσσαλία πληρώνουν σταθερά υψηλότερες τιμές στο γάλα, µε αποκορύφωμα το 2016, όταν η µέση τιμή αποτυπώνεται στα 1,01 ευρώ έναντι των 0,96 ευρώ στην Ήπειρο.

Ταυτόχρονα και οι ποσότητες πρόβειου γάλακτος που εισκοµίζουν οι βιομηχανίες της Θεσσαλίας είναι μεγαλύτερες. Ανάλογη είναι και η σχηματική αποτύπωση των διαφορών στην περίπτωση του γίδινου γάλακτος, µε την μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στις δύο περιοχές να καταγράφεται για το 2020, στα 9 λεπτά το κιλό, όταν το 2015 η µέση τιμή ήταν ίδια, στα 0,61 ευρώ το κιλό.

Ο κοινός τόπος για τα funds των Δωδώνη και Vivartia και στο βάθος Κολιός

Σύμπραξη σε μετοχή βάση ή στο βάθος επιθετική εξαγορά; Προς την κατεύθυνση σύναψης συνεργειών βρίσκονται αυτή την περίοδο oι συζητήσεις µεταξύ της CVC Capital Partners και της Strategic Initiatives, των δύο funds που εμπλέκονται στο ελληνικό επιχειρείν µε επενδύσεις και στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας. Αφενός το CVC Capital είναι το επενδυτικό κεφάλαιο, του οποίου την πρόταση για εξαγορά του ομίλου Vivartia ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Marfin Investment Group. Αφετέρου το ρωσικό fund, SI Capital Partners, είναι το επενδυτικό σχήμα που έχει αποκτήσει την ∆ωδώνη.

Ανοιχτό το ενδεχόµενο µειοψηφικής συµµετοχής σε ∆ωδώνη και ∆έλτα

Σύμφωνα µε το ρεπορτάζ που έχουμε στην διάθεσή µας τα δύο επενδυτικά κεφάλαια επιδιώκουν συνέργειες σε εμπορικό επίπεδο, σε επίπεδο αντιπροσώπων και σε λοιπές από κοινού πρωτοβουλίες που μπορούν να ευνοήσουν την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την εξοικονόμηση πόρων σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα µε τις πληροφορίες, στο κάδρο βρίσκεται και η σύμπραξη σε μετοχική βάση. Αυτό πρακτικά θα σημάνει τη συµµετοχή της CVC µε µμειοψηφικό ποσοστό στη ∆ωδώνη και αντίστροφα τη συµµετοχή του SICP στη ∆έλτα µε αντίστοιχο μειοψηφικό ποσοστό. Σύμφωνα μάλιστα µε πηγές της αγοράς, δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο κάποιας επιθετικής εξαγοράς εκατέρωθεν, κάτι που θα σήμαινε την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας.

Η υπόθεση της Κολιός

Από το κάδρο των συγκεκριμένων συνεργειών δεν λείπει η γαλακτοβιομηχανία Κολιός, µε την οποία συζητάει το τελευταίο χρονικό διάστημα η πλευρά του ρωσικού fund, όπου και εκεί θα µμπορούσε να υπάρξει πεδίο ανάπτυξης συνεργειών µε την CVC. Η ρωσική πλευρά έχει προχωρήσει ήδη στην προσφορά τιμήματος προς την Κολιός, στο οποίο φέρεται να έχει ανταποκριθεί η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας. Σε αυτή την περίπτωση το πράσινο φως θα κληθεί να δώσει εν τέλει ο ορκωτός ελεγκτής που εξετάζει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις µε τις οποίες επιβαρύνεται η Κολιός, η οποία εμφανίζει ευρύ δανειακό φόρτο µε υποχρεώσεις που απορρέουν και από την πτωχευμένη Αγνό, συνδεδεμένη εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Κολιού.

Οι συµπράξεις για ∆ωδώνη-Μενοίκιο και ∆έλτα-ΜΕΒΓΑΛ σε γιαούρτι, προβιοτικά

Σε χώρο ανάπτυξης συνεργειών εξελίσσεται ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας, από τον οποίο προκύπτουν συγκεκριμένες κινήσεις σύμπραξης εταιρειών μεταξύ τους, σύμφωνα µε στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή µας. Στην πρώτη εκ των δύο περιπτώσεων αυτή της ∆έλτα µε τη ΜΕΒΓΑΛ η συνεργασία για προϊόντα που βγαίνουν από το εργοστάσιο της δεύτερης για λογαριασμό της πρώτης, είναι κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη λόγω της μετοχικής συµµετοχής που διατηρεί η ∆έλτα στη ΜΕΒΓΑΛ. Αναφερόμαστε στην παραγωγή των κωδικών που πρόσφατα βγήκαν στα ψυγεία των σούπερ µάρκετ και συγκεκριμένα για το Αριάνι, που ανήκει στη σειρά προϊόντων «του Τόπου µας» και κυκλοφορεί στα σούπερ µάρκετ η ∆έλτα καθώς και για το Κεφίρ που κυκλοφορεί σε κλασική γεύση αλλά και µε γεύση φράουλα µε γάλα που προέρχεται από παραγωγούς της βορείου Ελλάδος. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί µία ενέργεια στο πλαίσιο επίτευξης οικονομικών κλίμακας µεταξύ των δύο γαλακτοβιομηχανιών, δεδομένου ότι η ΜΕΒΓΑΛ διατηρούσε ήδη στη γκάμα της και παράγει τα συγκεκριμένα προϊόντα. ∆εδοµένου μάλιστα ότι η ∆έλτα δεν διαθέτει γραµµή παραγωγής για τα συγκεκριμένα προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση, αντιλαμβανόμαστε τον λόγο που έφερε τη συνέργεια μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Η σύµπραξη για Μενοίκιο και ∆ωδώνη µε το παραδοσιακό γιαούρτι

Μία δεύτερη συνεργασία μεταξύ δύο εταιρειών διαφορετικού βεληνεκούς μεταξύ τους αποτελεί αυτή των ∆ωδώνη και του Αγροκτηνοτροφικού Βιομηχανικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης, Μενοίκιο.

Σύμφωνα µε πληροφορίες, το Μενοίκιο ανέλαβε να παράγει για λογαριασμό της ∆ωδώνη το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι και το παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2020. Σημειώνεται ότι το παραδοσιακό κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι είναι δύο κωδικοί που περιλαμβάνονται και στα προϊόντα γιαουρτιού που παράγει η εταιρεία από τη ∆ράµα.

πηγή: agronews

Share:

Leave a reply