Ένα Μουσείο γεμάτο ήχους, φωτάκια, εντυπωσιακά έργα ζωγραφικής και… Φλιπεράκια!!!

Share:

Tο Φλιπεράκι Ζει στο Μουσείο Pinball της Αθήνας. Μπορείς να δεις κάποια ιστορικά κομμάτια και να παίξεις όση ώρα θέλεις.

Αν πεις σε έναν 19χρονο ότι κάποτε δεν είχαμε Διαδίκτυο και πως για να μιλήσουμε με τους φίλους μας, έπρεπε να καλέσουμε στο σταθερό και να τους ζητήσουμε από τη μαμά ή τον μπαμπά τους, πιθανότατα θα νομίζει πως του κάνεις πλάκα. Έχουμε φτάσει στο σημείο που πάνω από μία γενιά ενηλίκων δεν έχει βιώσει τον κόσμο χωρίς Ίντερνετ και social media. Αν προσπαθήσεις, δε, στην εποχή του Red Dead Redemption 2, να εξηγήσεις ότι οι ακόμη πιο παλιοί πήγαιναν στα λεγόμενα «ουφάδικα», για να παίξουν video games, τότε ίσως το κεφάλι του να εκραγεί. Μπορεί σήμερα να μπερδεύεσαι, αν κοιτάξεις στα γρήγορα μια οθόνη στην οποία παίζει κάποιο replay από το νέο FIFA, νομίζοντας πως είναι πραγματικός αγώνας, όμως ο πρόγονος του video gaming ήταν πολύ πιο απλός και χειροπιαστός.

Ο λόγος για το pinball, το κλασικό παιχνίδι στο οποίο προσπαθείς να κρατήσεις την μπίλια μακριά από την τρύπα χρησιμοποιώντας τα flippers (πτερύγια) – εξ ου και «φλιπεράκι» στα ελληνικά. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Γαλλία του 17ου αιώνα, για να εξελιχθεί και να ζήσει μεγάλες δόξες στην Αμερική των 50s και των 70s. Στη χώρα μας τιμήθηκε δεόντως έως τα 80s σε χώρους ψυχαγωγίας, όμως με την άνοδο του home entertainment την αμέσως επόμενη δεκαετία και των arcade παραγκωνίστηκε, αποκτώντας περισσότερο διακοσμητικό χαρακτήρα στα εν λόγω μαγαζιά – μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς. Βέβαια, όπως συμβαίνει με αντικείμενα που έχουν να κάνουν με την ποπ κουλτούρα, απέκτησε πολλούς νοσταλγούς και κέντρισε το ενδιαφέρον των συλλεκτών ανά τον κόσμο. Βέβαια, σε διάφορα μέρη λειτουργούν και μουσεία pinball, όπου μπορείς να δεις κάποια ιστορικά κομμάτια και να παίξεις όση ώρα θέλεις. Σχεδόν ένα χρόνο τώρα απέκτησε και η Αθήνα το δικό της και μάλιστα, σε ένα πολύ κεντρικό και ιστορικό σημείο.

Στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρή, 2, μπορεί κανείς να βρει το Athens Pinball Museum, ένα μέρος που φιλοξενεί εκατοντάδες φλιπεράκια, όλα λειτουργικά. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται τον χώρο ως «Μέδουσα», το κλαμπ όπου ανέβαζε τα ιστορικά του σόου ο Γιώργος Μαρίνος. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε θετική εντύπωση μπαίνοντας ήταν η ύπαρξη ειδικού μηχανισμού, ώστε να κατεβαίνουν τα σκαλιά οι άνθρωποι που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο – μάλιστα, υπάρχει και ειδική τουαλέτα στον χώρο. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά, στην πρώτη επαφή με τον κύριο χώρο, παθαίνεις πλάκα: Βλέπεις όλα αυτά τα μηχανήματα με τα φωτάκια τους και σαστίζεις, το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

 

πηγή: vice

 

 

Share:

Leave a reply