Ένα απολαυστικό ιστορικό graphic novel, τα παιδιά διαβάζουν για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Πλαταιών

Share:

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα στενά της Σαλαμίνας μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και των πολυάριθμων περσικών δυνάμεων του βασιλιά Ξέρξη. Μετά την ήττα των συγκλονιστικών χιλίων Σπαρτιατών και Θεσπιέων στις Θερμπολύλες και την προδοσία από τον Εφιάλτη αλλά και την συντριβή του μισού ελληνικού στόλου στο Αρτεμίσιο, οι Πέρσες προέλασαν άνετα καταλαμβάνοντας την Βοιωτία και την Αττική. Οι συμμαχικές δυνάμεις προσανατολίστηκαν να αντιμετωπίσουν τα περσικά πλοία στον Ισθμό της Κορίνθου προστατεύοντας την Πελοπόννησο, ωστόσο η διορατικότητα και η οξύνοια του Αθηναίου στρατηγού και πολιτικού ηγέτη Θεμιστοκλή πέρασε την άποψη της ναυμαχίας στα στενά της Σαλαμίνας όπου τα ευμεγέθη περσικά πλοία και ο πολυάριθμος στρατός τους θα έχαναν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι των ευκίνητων συμμαχικών. Αποτέλεσμα: συντριβή 300 περσικών πλοίων και αποχώρηση του Ξέρξη για την Ασία.

Ένα χρόνο περίπου μετά, ο Μαρδόνιος που ξεχειμώνιασε με τριακόσιες χιλιάδες στρατό στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία που είχαν μηδίσει, προκάλεσε ξανά την τύχη του, βάζοντας τέλος στην τύχη των Περσών για επέκταση της αυτοκρατορίας τους στην Ευρώπη. Η μάχη των Πλαταιών (και της Μυκάλης) ήταν το συγκλονιστικό φινάλε της εποποιίας αντίστασης έναντι του μεγάλου εχθρού.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Μάχη των Πλαταιών θεωρούνται μία από τις πέντε σημαντικότερες μάχες παγκοσμίως καθώς απέτρεψαν την εισβολή των Περσών στην Ευρώπη και τον ρουν των γεγονότων σε μία εντελώς διαφορετική ατραπό.

Πρώτα θήτευσαν “Στη Μάχη του Μαραθώνα” (Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2015). Κατόπιν ήρθε το έξοχο “Στη μάχη των Θερμοπυλών” για την ηρωικότερη μάχη του παγκόσμιου χάρτη. Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη και ο κομίστας Θανάσης Πέτρου ολοκληρώνουν ατύπως την τριλογία του ηρωισμού απέναντι στη Μηδική εισβολή με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Πλαταιών. Χρησιμοποιώντας τα βασικά συστατικά των δύο προηγούμενων βιβλίων, η Κατερίνα Σέρβη και ο Θανάσης Πέτρου δημιουργούν ένα απολαυστικό ιστορικό graphic novel όπου η προσήλωση στην ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων είναι αδιατάρακτη, η γνώση μεταδίδεται δίχως αισθητικές ή επιστημονικές εκπτώσεις, ο ρυθμός είναι απολύτως ακώλυτος, ενώ η μυθοπλασία γυροφέρνει στο πλάι ένδοξων μορφών της εποχής διατηρώντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον σε επίπεδα άγνωστης ιστορίας.

Η Ιστορία ως επιστημονικό πεδίο, ως λογοτεχνική απόλαυση σε καλά χέρια. Αναθεωρώ την προηγούμενη θέση μου περί θέσης βιβλίων σαν αυτό ως συμπληρωματικών πλάι στα σχολικά εγχειρίδια. Ας κάνουμε βιβλία σαν αυτό και τέτοιου επιπέδου προσεγγίσεις τα βασικά σχολικά εγχειρίδια. Για να πάψει να είναι η Ιστορία, η Γνώση και το σχολείο συλλήβδην μια βαρετή δια ενδοφλέβιες αποφυγή. Κι αν λάβω υπόψη μου τα χαρακτηριστικά των σημερινών παιδιών (κυριαρχία εικόνας, αποφυγή μεγάλων βαρετών κειμένων, τεχνολογία, ελκυστικοί τρόποι παρουσίασης της γνώσης), τότε όλο και περισσότερο σιγουρεύομαι για την αναθεώρησή μου αυτή.

Για παιδιά από δευτέρα δημοτικού. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας εντάσσεται στην ύλη της ιστορίας της τετάρτης δημοτικού. Επιτρέψτε μου ότι τέτοιες προσεγγίσεις της Ιστορίας επιτρέπουν και σε μικρότερα της τετάρτης δημοτικού παιδιά να διαβάσουν γι’ αυτό και να ζήσουν με πολύ πιο ουσιώδη τρόπο πλήθος πτυχών της ιστορίας, από τις εκδόσεις Πατάκη.

πηγή: elniplex


Share:

Leave a reply