0

Νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα να διατηρούν την πλειοψηφία και την ιστορικά υψηλή συμμετοχή (51%) να ενισχύει τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους.

Παρά τις σοβαρές απώλειες του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατων η «επέλαση» των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων τελικώς δεν επιτεύχθηκε. Οι φιλικές στην Ευρώπη δυνάμεις καταλαμβάνουν περισσότερες από 505 έδρες στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενώ οι ευρωσκεπτικιστές κάθε είδους μαζί με τους λαϊκιστές και ακροδεξιούς ελέγχουν 115 έδρες και παράλληλα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα καταφέρουν να συγκροτήσουν ευρωομάδα ή θα παραμείνουν διασπασμένοι.

Παρά την οριακή νίκη της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, και την εντυπωσιακή επικράτηση του Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία, του Ορμπαν στην Ουγγαρία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο η επέλαση των ευρωσκεπτικιστων και της ακροδεξιάς αποτραπηκε σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία…

Τώρα, όσον αφορά στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων το ΕΛΚ απώλεσε 37 έδρες και έχει με 179, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν επίσης 37 έδρες και καταλαμβάνουν τώρα 150 άρα τα δυο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της ευρωβουλής δεν διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία (τουλάχιστον 376 έδρες )

Καθοριστικοί παράγοντες αναδεικνύονται πλέον η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι Το εντυπωσιακό «πράσινο κύμα» το οποίο προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θέτει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της άτυπης συνόδου κορυφή, αύριο στις Βρυξέλλες θα τεθεί σε συζήτηση η πολύπλοκη αριθμητική για την ανάδειξη των 5 προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα . Αναμένουμε να παρακολουθήσουμε την στάση που θα κρατήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις απέναντι στο αίτημα του ΕΚ που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες για πλήρωση των θέσεων με βάση την δύναμη των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή.

 

Μεγάλο έπαθλο η Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην κούρσα και επισήμως η πολύ δημοφιλή Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ για να διεκδικήσει επισήμως την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,μετά την ανάδειξη των Φιλελευθέρων σε τρίτη δύναμη Παραμένει αλλά ατονεί η υποψηφιότητα Βέμπερ μετά την υποχώρηση του ΕΛΚ. Ο Γερμανός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν δήλωσε ότι οι ημέρες ηγεμονίας του ΕΛΚ τελείωσαν και πρόσθεσε ότι το ΕΛΚ δεν διαθέτει πλέον την πολιτική ισχύ για να ηγείται της ΕΕ και της Κομισιόν. Χρειαζόμαστε, είπε, μια νέα συμμαχία για μεταρρυθμίσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντααλ διαμήνυσε την νίκη του κόμματος του και ανανέωσε την υποστήριξη στο πρόσωπο του Μάνφερντ Βέρνερ

Στο Παρίσι σήμερα ο νικητής των χθεσινών εκλογών πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να αναλύσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και αν συζητήσουν στην 20 00 ώρα Γαλλίας για τα πρόσωπα που θα την πληρώσουν τα κορυφαία πόστα των κορυφαίων ηγετικών πόστων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

πηγή: athina984

You may also like

Comments

Leave a reply