Ο Δεκέμβριος, ο μήνας των Χριστουγέννων έφτασε, ας γευτούμε το αυθεντικό «Βιεννέζικο Στρούντελ» και να ευχηθούμε… Καλό Μήνα σε όλους!

Share:

Σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, το φθινόπωρο ξεκινάει η λατρεία για τα γλυκά με μήλο. Κάθε νοικοκυρά έχει μια συνταγή για μηλόπιτα και κάθε ζαχαροπλάστης αγαπάει να δημιουργεί νοστιμιές με αρωματικά μήλα. Το στρούντελ είναι από τα γλυκά που θέλουμε όλοι να γευόμαστε, γιατί η αξία του τραγανού φύλλου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το στρούντελ είναι ένα γλυκό αρτοσκεύασμα με γεμιστή ζύμη. Η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού έχει ως βάση τα μήλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και την κανέλα. Σε γενικές γραμμές, το στρούντελ παρασκευάζεται με ζύμη σφολιάτα ή με ζύμη για στρούντελ, συνδέεται πιο συχνά με την αυστριακή κουζίνα, αλλά σήμερα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και του Νοτίου Τυρόλου της Ιταλίας.

Το γλυκό έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η διάδοση του  σε όλο τον κόσμο έγινε την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα. Η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας τελειομανής μάγειρας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας υποστήριζε ότι η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα αγάπης μέσα από αυτή.

Μια βόλτα στα ζαχαροπλαστεία, στους φούρνους και στις καφετέριες της Βιέννης είναι αρκετή, για να γνωρίσουμε το αγαπημένο γλυκό των Αυστριακών, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει σε πολλές παραλλαγές, γλυκό, λιγότερο γλυκό, αλμυρό ή με τυρί. Εμείς θα μιλήσουμε για το βασιλιά, το Στρούντελ με μήλο ή Apfelstrudel. Στα γνωστά καφέ της πόλης οι θαμώνες απολαμβάνουν το καφέ τους με τη συνοδεία του διάσημου γλυκού, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία για τους τουρίστες και αγαπημένη συνήθεια για τους κατοίκους. Δείτε τη συνταγή και τολμήστε.

 

Υλικά

Για το φύλλο

250γρ.αλέυρι για όλες τις χρήσεις
μισό κ.γ. αλάτι
1 αβγό
100γρ. χλιαρό νερό
20γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό πράσινα μήλα
100γρ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
50γρ. βούτυρο
140γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
150γρ. σταφίδες
χυμό από μισό λεμόνι
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά, θέλουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄-30΄. Στη συνέχεια σ’ ένα τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τη φρυγανιά με το βούτυρο. Όταν πάρει  χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμο. Το επόμενο στάδιο είναι να ανακατέψουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Επειδή θα χρειαστούμε λίγο χρόνο προσθέτουμε στα κομμένα μήλα το χυμό του λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να μη μας κολλάει η ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι. Το πάχος πρέπει να είναι αρκετά λεπτό. Αραδιάζουμε κατά μήκος τη γέμιση και με τη βοήθεια καθαρής πετσέτας τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολό. Προσοχή στη μεταφορά στο ταψί να μη μας σπάσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C σε αντιστάσεις, για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει το ρολό. Όταν βγει από το φούρνο μπορούμε να αλείψουμε το στρούντελ με βούτυρο.

 

Tips:

  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη χρησιμοποιούμε 2 φύλλα σφολιάτας και κάνουμε 2 στρούντελ με τη γέμιση.
  • Με τη βοήθεια της πετσέτας το τύλιγμα είναι πολύ πιο εύκολο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το αχνίσουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα.
  • Αν βρεθείτε στην Αυστρία δοκιμάστε το στρούντελ με καφέ Melange. Είναι φιλτραρισμένος καφές που σερβίρεται με γάλα ή σκέτος.
  • Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε πράσινα μήλα στη συνταγή. Η ζάχαρη θα τα γλυκάνει και το άρωμα τους έχει μεγάλη διαφορά.
  • Για να σερβίρουμε το γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια-δυο κουταλιές σαντιγί, ζεστή σάλτσα βανίλιας ή παγωτό της αρεσκείας μας.
  • Για μια εύκολη σάλτσα βανίλιας χρησιμοποιούμε 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια. Το βράζουμε σε 1 λίτρο γάλα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Όταν αρχίζει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

  • Ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό τραπέζι.

 

πηγή: giasemi

 

Share:

Leave a reply